Ποιο είναι το μεγαλύτερο μυστικό που πρέπει να γνωρίζει κανείς για τη δημιουργία μιας εικονικής περιήγησης? Είναι ο τρόπος που φωτογραφίζουμε το χώρο και στη συνέχεια μετατρέπουμε αυτή την εικόνα σε ένα μαγικό διαδραστικό φωτογραφικό πανόραμα που μπορεί ο καθένας να απολαύσει!
Ειλικρινά πιστεύω οτι ο κάθε φωτογράφος πρέπει να γνωρίζει πως να δημιουργεί αυτού του είδους τις εικόνες και για αυτό το λόγο δημιούργησα το www.panoramics.gr/blog για να μοιραστώ όλα τα μυστικά της δημιουργίας εικονικών περιηγήσεων μαζι σας. Περισσότερα παραδείγματα και πληροφορίες θα βρείτε επίσης στο www.panoramics.gr!
Αρχικά, το βασικότερο που πρέπει να αντιληφθούμε είναι οτι για να δημιουργήσουμε μια εικονική περιήγηση (τρισδιάστατη 3d απεικόνιση), πρέπει να παρουμε πολλές φωτογραφίες του χώρου του οποιου επιθυμούμε να δημιουργήσουμε την εικονική περιήγηση και στη συνέχεια να τις ενώσουμε μεταξύ τους.
Το μεγαλύτερο μυστικό είναι ότι πρέπει απλά να λάβετε πολλές φωτογραφίες και να τις ”ράψετε” μαζί αργότερα. Για να ξεκινήσετε τη δημιουργία, ως φωτογράφος απλά πρέπει να επιλέξετε μια σταθερή θέση από την οποία θέλετε να φαίνεται ο χώρος στο φωτογραφικό πανόραμα και την εικονικη περιήγηση στη συνέχεια να ξεκινήσετε περιστρέφοντας τη μηχανή να λαμβάνετε επικαλυπτόμενες εικόνες απο το χώρο γύρω σας. Συνεχίζετε, μέχρι να έχει καλυφθεί ολόκληρο το προβλεπόμενο οπτικό πεδίο με τις φωτογραφίες σας. Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει τίποτα δύσκολο σε αυτό, αλλά, φυσικά, ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες.
Σε περίπτωση κάλυψης όλου του χώρου (σφαιρική κάλυψη 360 °) πρέπει να πάρουμε φωτογραφίες όλου του χωρου για 360 ° στην οριζόντια διεύθυνση και 180 ° στην κατακόρυφη διεύθυνση με τρόπο που η τελευταία φωτογραφία να επικαλύπτεται με την πρώτη και φυσικα όλες οι ενδιάμεσες μεταξύ τους (Θα μιλησουμε για το ποσοστο επικάλυψης αργότερα).
Έτσι, όσο πιο ευρυγώνιος ειναι ο φακός που διαθέτουμε, τόσο λιγότερες φωτογραφίες θα χρειαστεί να πάρουμε για να καλύψουμε όλο το πεδίο, σε βάρος όμως της ποιότητας και της τελικής ανάλυσης.
Το επόμενο βήμα είναι να ενώσουμε τις φωτογραφίες με ειδικό λογισμικό, στον υπολογιστή μας προκειμένου να πάρουμε την τελική πανοραμική φωτογραφία. Τέλος, η διαδραστικότητα προκύπτει απο την τελική επεξεργασία με ένα άλλο πρόγραμμα που ουσιαστικά ”καμπυλωνει την πανοραμική φωτογραφία μας, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε οτι βρισκόμαστε μέσα στο χώρο τον οποίο φωτογραφίσαμε τη δεδομένη στιγμή.
Ήταν ένα άρθρο προσφορά της εκπαιδευτικής σειράς ”Δημιουργώ τις δικές μου εικονικές περιηγήσεις” απο την Panoramics.gr. Στα επόμενα άρθρα, θα μάθετε πώς να ενώνετε τις φωτογρφίες μεταξύ τους, και πώς να δημοσιεύετε τις εικονικές περιηγήσεις στο διαδίκτυο.